Merellisen Espoon helmiä: Iso Vasikkasaari ja Gåsgrund

Seisoin Haukilahden rannassa reittipaatin laiturilla ja odottelin ystäviäni. Katselin ihmisiä ja mietin, kuinka rikas Espoo onkaan saaristoltaan: jokaiselle jotakin, ihan tuossa lähellä. Monella laiturilla odottelevalla oli oma piknikkori mukanaan, mutta osa oli selvästi menossa Ison Vasikkasaaren kahvioon tai Gula Villanin kesäravintolaan lounaalle. Paatti saapui. Ei kun kyytiin!

Isossa Vasikkasaaressa reittiveneestä purkautui lasti ihmisiä. Pieni poika marssi topakkana onki kädessään maihin. Tuntui mukavalta: iskä oli oivaltanut kotona, mitä kaikkea saaressa voi tehdä. Kalamiehenä minun oli pakko mennä antamaan muutama vinkki, sillä ainakin Gula Villanin laiturin alta löytyi aikoinaan komeita ahvenia, ja jigillä sain kaislikoiden reunasta muutaman nätin hauenkin. Ja keväällä saaren itäranta on loistava paikka onkia siikoja!

Myös Ison Vasikkasaaren uimaranta on kuin pieni paratiisi, kun puhaltaa lännestä – ihanan suojaisa ja lämmin. Rannalla on ihan oikeat ja siistit WC:t ja lämpimät suihkutilat.

Kävelyretki saaren ympäri antaa mainion yleiskuvan Espoon saariston monimuotoisuudesta. Isossa Vasikkasaaressa on mainiot suppilovahveropaikat keskellä saarta, mustikoita tulee valtavasti ja kallioinen ulkosaari Gåsgrundkin melkein näkyy Lehtisaarten takaa.

Sinne seuraavaksi uuteen seikkailuun! Nyt minäkin otan pari vapaa mukaani. Gåsgrundilla meritaimenet liikkuvat aivan rannassa saaren itäreunalla. Täällä pääsee kokemaan meren aidosti: itärannan silokallioilla on helppo kuvitella, kuinka tuuli parhaimmillaan tuivertaa saaren ylitse.

Otan Gåsgrundille mukaani paitsi kalastusvälineet myös teltan ja makuupussin. Lähden kuuntelemaan meren ääniä. Saari on ihanteellinen telttailupaikka hieman kokeneemmalle merta rakastavalle ihmiselle. Siellä on helppo liikkua, ja keittokatoksia on niin sadesuojaksi kuin herkkujen laittamiseen. Kruunaan yöpymisen saunomisella pienessä saunassa, kuten niin monta kertaa ennenkin. Aina on mahtunut. Uiminen upealla hiekkarannalla keskellä yötä ei ikinä unohdu.

Jään miettimään, saikohan pieni poika Isossa Vasikkasaaressa kalaa.

Teksti ja kuvat: Vesa Gran

Saaristoveneen aikataulu
Espoon ulkoilusaaret

Vesa Gran on espoolainen meri- ja matkailuasiantuntija, jonka tapaa merellä tuon tuosta kalassa, veneilemässä, retkeilemässä ja luontoa ihailemassa. Hän on koulutukseltaan limnologi ja perehtynyt ravinteisiin sekä rehevöitymiseen. Vesa on nykyään matkailun kehittäjä, elämyskouluttaja ja matkailun ohjelmapalvelutuotannon osaaja. Hän vastaa Visit Espoossa ”Espoon ja Kirkkonummen merellinen saaristo tunnetuksi” -hankkeesta, joka on Euroopan unionin Leader-rahaston rahoittama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s