Espoo, festivaalien kaupunki

Tiesitkö, että Espoossa järjestetään useita, kansainvälisestikin kiinnostavia festivaaleja? Kulttuurinystäviä hemmotellaan kutkuttavilla elämyksillä etenkin keväällä ja kesällä. Tässä muutama makupala vuoden 2017 festivaalikattauksesta.

April Jazz tuo kevään ja kansainväliset rytmit

Vapun korvilla 26.–30. huhtikuuta järjestettävä musiikkitapahtuma April Jazz rantautuu tänä vuonna Espooseen kansainvälisempänä kuin koskaan: muusikoita saapuu yli kymmenestä maasta. Pääesiintyjinä loistavat jazzlaulaja Dianne Reeves, Steve Gadd Band sekä pianisti Michel Camilon ja flamencokitaristi Tomatiton muodostama latin-jazzin superduo.

Kotimaiseen ohjelmistoon lukeutuvat niin saksofonisti Jukka Perkon Tritone Goes Dizzy -albumin julkaisukonsertti, saksofonisti Mikko Innasen ja pianisti Aki Rissasen uusi pohjoismainen Nordic Twist -kvartetti kuin festivaalia isännöivä Espoo Big Band, jonka solistina esiintyy englantilainen pianisti ja laulaja Anthony Strong.

Lavalle kapuaa tuttuun tapaan myös nousussa olevia, tuoreita artisteja. Tänä vuonna tapahtumat levittäytyvät Espoon kulttuurikeskukseen, Leppävaaran Sellosaliin, Original Sokos Hotel Tapiola Gardeniin, Espoon modernin taiteen museo EMMAan, Tapiolan kirkkoon ja Helsingin G Livelabiin. Liput ovat parhaillaan myynnissä, ja löytyypä ohjelmistosta myös muutama ilmaistapahtuma.

apriljazz.fi
facebook.com/apriljazzfestival

Latin-jazzin keväiseen Espooseen tuovat moninkertaiset Latin Grammy -voittajat pianisti Michel

Latin-jazzin keväiseen Espooseen tuovat moninkertaiset Latin Grammy -voittajat pianisti Michel Camilo ja kitaristi Tomatito. Kuva: April Jazz

Espoo Cinén elokuvajuhlaa toukokuussa

Suomen suurimpiin elokuvafestivaaleihin lukeutuva, eurooppalaisella elokuvaparhaimmistolla herkutteleva Espoo Ciné järjestetään tästä vuodesta lähtien loppukesän sijaan jo keväällä. Toukokuun 5. päivä starttaavilla kymmenpäiväisillä elokuvajuhlilla Espoon laajakankailla nähdään yli sata pitkää elokuvaa.

Espoo Ciné esittää sekä fiktio- että dokumenttielokuvia, joista leijonanosa on eurooppalaisia. Kokemusta täydentävät lukuisat ammattilaisille ja suurelle yleisölle suunnatut, elokuvaan liittyvät tapahtumat seminaareista keskustelutilaisuuksiin.

Tämänkeväisen festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan Espoo Cinén verkkosivuilla 19. huhtikuuta, jolloin myös lipunmyynti alkaa. Lapsiperheiden kannattaa jo merkitä muistiin festivaalin ensimmäinen lauantai 6. toukokuuta, jolloin päivä täyttyy koko perheelle suunnatusta ilmaisohjelmasta, kuten elokuvanäytöksistä, esityksistä, työpajoista ja vierailuista elokuvateatterin konehuoneeseen.

Ennen elokuvajuhlia kevättalven kuukausina lämmittää Espoo Cinén ja Espoon kulttuurikeskuksen järjestämä Kuukauden leffa -sarja, joka tarjoilee kulttuurikeskuksen Louhisalissa tuoreen ja mielenkiintoisen laatuleffan kerran kuussa. Esimerkiksi ystävänpäivää voi tunnelmoida Woody Allenin Café Societylla.

espoocine.fi
facebook.com/espoocine

espoo-cine-2017-tanja-ryhanen-espoo-cine

Viime vuoden elokuvahetki ulkoilmassa. Kuva: Espoo Ciné / Tanja Ryhänen

Urkuyö ja Aariassa merkkivuosiohjelmaa

Espoon kauniissa tuomiokirkossa voi haltioitua korkealaatuisista torstai-illan konserteista kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tämän vuoden ohjelmiston kantavina teemoina ovat merkkivuodet Suomi 100 ja Reformaation merkkivuosi (500 vuotta uskonpuhdistuksesta), joiden ympärille ohjelmaa luo viime syksynä aloittanut uusi taiteellinen johtaja Erkki Korhonen.

Ohjelmistossa nähdään myös jo perinteeksi muotoutuneet Juhannusiltamat, yleisöseminaari sekä yhteistyökonsertti Suomen kansallisooppera ja -baletin kanssa. Festivaalin ohjelma tarkentuu myöhemmin alkuvuodesta.

urkuyofestival.fi
facebook.com/urkuyofestival

urkuyo_ja_aaria_konsertti_kesaillassa_nettikuva_kuva_mari_piirainen

Espoon tuomiokirkon historiallisessa kulttuurimaisemassa voi Urkuyö ja Aarian aikaan kuulla taidemusiikkia urkumusiikista kirkkomusiikin suurteoksiin. Vuosien varrella ohjelmistossa on myös nähty esityksiä kansanmusiikista tangoon ja jazziin. Kuva: Urkuyö ja Aaria / Mari Piirainen

Lisää vinkkejä Espoon monipuolisesta festivaalitarjonnasta on verkkopalveluissa Espoo.fi ja KulttuuriEspoo.fi.

Teksti: Annika Rantanen

Annika Rantanen on tuoreen espoolaisen silmin katseleva vierailijabloggaaja, joka tässä blogissa kirjoittaa esimerkiksi tutkimusmatkoistaan Espoon kulttuuritarjontaan. On Espoossa erityisen ihastunut havupuiden tuoksuun ja Helsinkiä astetta leppeämpään rytmiin. Intoilee ensi kesän kaupunkipyöräpalvelusta ja haaveilee retkistä Rantaraitille. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s