3 x museo Espoossa – taidetta, luontoa ja luomukahvia

Visiitti Espoon museoihin ei ole ollenkaan hassumpi ajatus. Jos toivot museovierailulta priimasisältöä nykytaiteen ja kansallistaiteen helmistä virkistäviin luontokokemuksiin ja arvostat kivoja museokahviloita, listaa reitillesi nämä kolme kohdetta – joissa muuten jokaisessa käy Museokortti.

1. Uusia oivalluksia ja näkökulmia antava EMMA – Espoon modernin taiteen museo ei jätä kävijää kylmäksi. Kevätkaudella näyttelykeskus WeeGeessä toimivassa EMMAssa on nähtävillä harvinaista herkkua: maailmalla tunnetun tanskalais-islantilaisen Olafur Eliassonin teoksia esittelevä Pentagonal landscapes. Näyttelyssä lumoaa peilien muodostama, yksinomaan EMMAn tilaan suunniteltu Pentagonal mirror tunnel -pääteos. Liikkumalla teoksen sisällä voi itseään havainnoida ikään kuin ulkopuolelta, osana ympäröivää tilaa ja museon ikkunoista avautuvaa Tapiolan metsää.

Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Kuva: Ari Karttunen / EMMA

Kokemisen arvoinen on myös islantilainen maisema, joka näyttäytyy sekä näyttelyn valokuvasarjoissa että yllättävästi katossa roikkuen. Eliassonin työt ulottuvat näyttelytilan lisäksi EMMAn museokauppaan, josta löytyy aurinkovoimalla toimivia Little Sun -lamppuja.

Samaan aikaan EMMAssa on mahdollisuus tutustua arvostetun saksalaisen käsitetaiteilija Joseph Beuysin tuotantoa laajasti esittelevään Toisin ajatellen (Outside the Box) -näyttelyyn. Se perustuu puolalaisen Museum Sztukin, taiteilijan itsensä lahjoittamaan ja kokoamaan Polentransport-kokoelmaan.

Vierailun viimeistelee WeeGeen pohjakerroksessa palveleva, harkitulla estetiikalla varustettu SIS. Delin laatukahvila, jonka tiski notkuu smoothieita, salaatteja ja makeita herkkuja. Viikonloppuisin kahvilassa onnistuu myös luomuhenkinen brunssittelu.

2. Yön äänet, screenille piirtyvät vaihtuvat vuodenajat, retki ketunkoloon ja virtuaalivesibussimatka Vallisaareen. Vaikuttava, puinen rakennus Nuuksiossa vie kaikenikäiset kävijät matkalle luontoon eri aisteja herätellen.

Suomen luontokeskus Haltia esittelee koko Suomen luontoa ja sopii niin lähi- kuin kaukomatkailijallekin. Suomen luonto -päänäyttely saattaa nostattaa urbaanissa kaupunkilaisessa yllättävän matkakuumeen: josko seuraavalla lomalla lähtisikin vaellusretkelle Suomen kansallispuistomaisemiin? Luontoretkeilyä voi kokeilla jo samana päivänä, sillä Haltiaa ympäröivät erinomaiset retkeilymaastot.

Kuva: Annika Rantanen

Kuva: Annika Rantanen

Päänäyttelystä saa eniten irti ääniopastuksen avulla. Sen saa napattua mukaan infopisteestä ja on kuultavissa joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Löydä myös yläkerran Ravintola Haltia, jonka Luonto lautaselle -pöydän filosofia perustuu omin käsin tekemiseen ja puhtaan lähiruoan hyödyntämiseen.

3. Espoon ja Helsingin rajalle sijoittuva Gallen-Kallela Museo esittelee kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan elämää taiteilijan itse suunnittelemassa ateljeelinnassa.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi museossa on syyskuuhun asti nähtävillä Akseli Gallen-Kallelan ja hänen perheensä elämää 1910-luvun käännekohdissa käsittelevä Kahden tulen välissä -näyttely. Esillä on aikakauden maalauksia, pukuluonnoksia ja kunniamerkkejä. Must-see -paikka on tornihuone, jossa tässä näyttelyssä on teemana Gallen-Kallelan ja Mannerheimin ystävyys.

Museon valtteja ovat rakennuksen ainutlaatuinen arkkitehtuuri ja ympäröivä miljöö. Kirpakkana talvipäivänä viereisen meren jäällä voi nähdä retkiluistelijoita, jotka saapuvat pihapiirin viehättävään Tarvaspään kahvilaan lohisopalle. Kesällä kahvilasta voi vuokrata SUP-laudan ja olo viilentyy vegaanijäätelöllä.

Pidä silmällä tapahtumakalenteria: tänä vuonna museossa saunotaan taidelöylyissä, maistetaan villiyrttejä ja tehdään pienten sankareiden aikamatkoja.

gallenkallela1

Kuva: Annika Rantanen

Teksti: Annika Rantanen
Blogimerkinnän alussa oleva kuva EMMAsta: Zahar Petrov

Annika Rantanen on tuoreen espoolaisen silmin katseleva vierailijabloggaaja, joka tässä blogissa kirjoittaa esimerkiksi tutkimusmatkoistaan Espoon kulttuuritarjontaan. On Espoossa erityisen ihastunut havupuiden tuoksuun ja Helsinkiä astetta leppeämpään rytmiin. Intoilee ensi kesän kaupunkipyöräpalvelusta ja haaveilee retkistä Rantaraitille. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s