Talvi on parhaimmillaan – ylös, ulos ja lumikenkälenkille!

Kelit ovat kohdallaan – talvi on täällä! Talvilomat ovat monella menossa tai tulossa ja ladut, luistelukentät ja merkityt reitit kutsuvat ulkoilemaan. Jos kaipaat talvirepertuaariisi jotain uutta, etkä ole vielä kokeillut lumikenkäilyä, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Lumikenkäily on matalan kynnyksen harrastus, jonka avulla pääsee tutustumaan talviseen metsään uudella tavalla. Varusteita saa myös vuokrattua ja hyvien reittien varteen pääsee vaikkapa bussilla. Ei muuta kuin eväät reppuun ja kohti talven ihmemaata!

Päätimme kartoittaa Nuuksion lumikenkäilyreittejä Espoossa, koska lumikengät ja sauvat saa kätevästi vuokrattua Suomen luontokeskus Haltiasta, mistä saa halutessaan myös retkeilyneuvontaa ja karttoja – ja tietysti munkkikahvit!

Nimensä mukaisesti lumikengillä on mukavinta kävellä lumessa metsässä, joskin teitä ja polkuja pitkin siirtyminenkin niillä onnistuu. Sauvat ovat hyvä lisävaruste Nuuksion kansallispuiston erilaisissa maastoissa ja mäissä.

Jos laji ja maastot eivät ole vielä tuttuja, voi lumikenkäilyn aloittaa vaikkapa Nuuksion merkittyjä reittejä mukaillen. Eksymisen vaaraa ei ole, kun hyppää merkityltä reitiltä metsään ja seurailee reittiä, mutta pääsee silti hyvin maastossa liikkumisen tunnelmaan. Peltsi seikkailee videolla Vääräjärven maisemissa, mistä lisää tuonnempana, mutta seuraavassa muutamia reittivinkkejä lisää.

Maahisenkierros

Erittäin hyvä vaihtoehto ensikertalaiselle on seurailla kahden kilometrin pituista Maahisenkierrosta, merkittyä rengasreittiä, joka lähtee aivan Haltian parkkipaikan takaa. Varsinaiselta reitiltä pääsee helposti metsään ja vaihtelevaankin maastoon, mutta reittiä seuraamalla ei ole vaaraa eksymisestä. Reitin varrella on myös näköalapaikka, josta erämaamaisemia voi ihailla pitkälle horisonttiin. Myös kukkulan laella olevaa Solvallan latua seuraillen on suunnistamisen suhteen turvallisilla vesillä – kunhan ei mene lumikengillä ladulle!

Haukkalampi

Haukkalammen alueella ja parkkipaikalla on etenkin lumettomaan aikaan ja viikonloppuisin välillä suorastaan ruuhkaa, mutta talvella ja etenkin arkisin tilaa metsässä riittää. Alueella on neljä eripituista merkittyä reittiä: Nahkiaispolku (2 km), Punarinnankierros (2,4 km), Haukankierros (3,7 km) ja Korpinkierros (7,2 km). Myös näissä maisemissa lumikenkäillessä on koko ajan merkittyjen reittien läheisyydessä ja reitille löytää helposti tarvittaessa takaisin, jos ei poikkea liian etäälle reittimerkeistä.

Maisemat vaihtelevat aukeista järvimaisemista jylhiin kallioihin ja jääseinämiin, ja matkalla törmää läpi talven soliseviin puroihin. Alueelta löytyy useampi tulipaikka sekä kuivakäymälöitä. Puita löytyy, mutta tulentekovälineet kannattaa eväiden lisäksi varata mukaan. Autolla tullessa kannattaa huomioida, että ajotie on paikoin liukas. Espoon keskuksesta tuleva bussi numero 245 pysähtyy talvikaudella Solvallan, Haukkalammentien ja Nuuksionpään pysäkeillä.

Kattilan Takalan polku

Kun suomen luontokeskus Haltialta jatkaa pohjoiseen päin, pääsee Nuuksion kansallispuistossa Kattilan alueelle. Kattilasta, jo lähellä Vihdin rajaa, lähtee puolentoista kilometrin pituinen Takalan polku, jota edestakaisin seurailemalla saa siis noin kolmen kilometrin lenkin. Riippuen tietysti, kuinka paljon poikkeaa reitiltä. Merkitty polku lähtee aivan Kattilan pysäköintialueen lähistöltä ja tarjoilee upeita järvi-, erämaa- ja metsämaisemia ja vaihtelevia maastoja. Kattilasta löytyy tulentekopaikka ja reitin varrelta käymälä.

Soidinkierros

Hotelli Nuuksiolta, Siikarannasta lähtevä uudehko reitti Soidinkierros on neljän kilometrin pituinen merkitty rengasreitti, joka sijaitsee myös suurelta osin kansallispuiston puolella. Tulipaikkaa reitin varressa ei ole, mutta Hotelli Nuuksion ravintola Nuuksion Tupa tarjoilee muun muassa lounasta puhtaita, kotimaisia ja läheltä saatavia raaka-aineita suosien. Siikarantaan pääsee myös julkisella liikenteellä: bussit 238KT ja 238T lähtevät Leppävaaran asemalta.

Sorlammen luontopolku

Nuuksion Pitkäjärven eteläpäässä kulkee Espoon kaupungin ylläpitämä viiden kilometrin pituinen Sorlammen luontopolku, joka lähtee Nuuksion ulkoilumajan parkkipaikalta Brobackasta. Muutaman kilometrin päästä Sorlammelta sijaitsevat Pirttimäen ja Oittaan ulkoilualueet. Reitti kulkee vaihtelevassa metsämaastossa jyrkkien kallioiden katveessa, pääosin luonnonsuojelualueella. Polun varrelta löytyvät myös Sorlammen hiidenkirnut. Myös sorlammelta löytyy keittokatos eväiden syöntiin ja makkaranpaistoon.

Vääräjärvi ja Urja

Vääräjärvi sopii kokeneemmalle retkeilijälle. Se sijaitsee hieman kauempana, merkittyjen reittien ulkopuolella, joten paikan päällä joutuu suunnistamaan itse. Mutta saa toisaalta aistia aidon erämaan kosketuksen. Vääräjärven lähistöltä löytyy myös järvi nimeltä Urja, joten upeita ja vaihtelevia maisemia riittää. Alueelta löytyvät myös tulipaikat ja kuivakäymälät. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi Velskolan puolelta.

Hyvä muistaa:

  • Nuuksiossa lumikenkiä ja sauvoja saa vuokrata Suomen Luontokeskus Haltiasta.
  • Haltiasta saa myös retkeilyneuvontaa ja karttoja ja voi tietysti myös piipahtaa luontokeskuksen näyttelyissä.
  • Bussit 245, 245A ja 245K Espoon keskuksesta pysähtyvät Solvallan, Haukkalammentien ja Nuuksionpään pysäkeillä ja bussit 238KT ja 238T Leppävaaran asemalta pysähtyvät Siikarannan pysäkillä.
  • Kaikkien käytössä olevilta tulentekopaikoilta löytyvät polttopuut, mutta tulentekovälineet kannattaa varata mukaan.
  • Omien eväiden puuttuessa lounaalle tai kahville pääsee Haltian ravintolassa ja Hotelli Nuuksiossa.

Lisää tietoa Nuuksiosta ja vinkkejä talvipuuhiin Visit Espoon sivuilta.

Teksti: Hanna Saari

Hanna Saari työskentelee Visit Espoossa vapaa-ajan markkinointiviestinnän ja sisällöntuotannon parissa ja yrittää ehtiä liikkeelle luontoon lasten kanssa tai ilman.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s