5 x Espoon herkullisimmat kohteet luontoliikkujalle

1. Espoon Saaristo: hurjasti helmiä myös veneettömille

https://retkipaikka.fi/espoonsaaristonabc

Mielitkö merelle, mutta oma vene puuttuu? Espoon vesibussit kuljettavat leppoisasti kesäisin tiistaista sunnuntaihin suoraan saariston helmien rantalaitureille.


Vesireititse jokainen pääse tutustumaan juuri avautuneeseen Saaristomuseoon Pentalassa sekä Stora Herrön pienille poluilla ja mustikkamättäille. Rövarenin tai Gåsgrundetin silokallioilta löytää varmasti oman, suojaisan kolon kesäistä picnicliinaa varten. Menneen maailman huvilaelämää huokuvan, Ison Vasikkasaaren huvilasaaren höyryvenelaituriin on kaikkein lyhin merimatka.

5x luontovinkit Espoossa

2. Espoon Amazon: Glimsinjoki virtaa vapaana vihreän katon alla

https://retkipaikka.fi/glimsinjoen-luontopolku-paratiisi-keskella-espoon-kaupunkia/

Aivan Jorvin sairaalan kupeessa virtaava Glimsinjoki on yksi Espoon kaupungin arvokkaimmista luontokohteista. Vapaana omassa uomassaan virtaava vesi on Etelä-Suomessa harvinaisuus. Jokiuoman vihreys, veden solina ja lintujen viestit yläilmoissa lumoavat retkeilijän hetkessä ja saattelevat mielen kauas kaupungin kuminasta.

Glimsinjoki Kuva Antti Huttunen

3. Träskändan puisto: Espoon paksuin yksirunkoinen puu

https://retkipaikka.fi/espoon-traskanda-ja-sen-puujattilaiset/

Träskändan kartanon rakennutti kenraaliluutnantti Carl Nathanael af Klercker 1700-luvulla, mutta upea puisto ja puualue ovat myöhemmin kartanon omistaneen senaattori ja vapaaherra Carl Johan Walleenin ansiota. Puistossa voi kävellä alkuperäistä Kuninkaantietä pitkin, mutta sykähdyttävimpiä ovat kohtaamiset harvinaisten puuvanhusten kanssa. Puistossa voi halata mm yhtä Suomen korkeimmista metsälehmuksista tai hämmästellä tissikuusta.

Traskanda Kuva Kristin Lauharo

4. Iso Vasikkasaari: luontoliikuntaa ja huvilaelämää

https://retkipaikka.fi/isovasikkasaariespoo

Iso Vasikkasaarelle on Matinkylän Nokkalasta lyhin merimatka. Isossa Vasikkasaaressa voi keskittyä lasten kanssa hiekkarannalla, valtavalla nurmialueella tai leikkitelineissä temmeltämiseen tai vajota haaveilemaan saaren menneisyydestä pulppuavasta huvilaelämästä. Useimmat löytyvät saaren eloisan Gula Villanin terassin herkkujen ääreen, mutta moniko tietää, että saarelta löytyy metsäinen frisbee-golfrata sekä kuusi kiintorastia karttoineen?

IsoVasikkasaari Kuva Tomi Pohja

5. Nuuksion kansallispuisto: Näin vältät retkeilijäruuhkat

https://retkipaikka.fi/nuuksio/#perille

Nuuksion kansallispuiston suosituin ja siksi myös ruuhkaisin portti sijaitsee Haukkalammella. Onneksi puistoon pääsee lukuisia muita reittejä pitkin. Pohjoisessa Salmen ulkoilualue, Lännessä Veikkolasta lähtevät reitit, puiston sydämessä Kattilan parkkipaikka, kaakossa Pirttimäen polut – suosittuun metsään on monta porttia.
Tiesitkö, että muinaisen kalliomaalauksen lisäksi löydät Nuuksiosta myös lukuisia luolia ja hiidenkirnuja?

Nuuksio Kuva Antti Huttunen

 

Teksti: Terhi Jaakkola

Retkipaikka.fi:ssä bloggaava Terhi Jaakkola on metsässä kasvanut ulkoilma-addikti, monipuolinen elämysliikkuja ja Endorfiininmetsästäjä-blogin kirjoittaja.