Kesän Top 10 käyntikohteet Espoossa!

Kotimaan- sekä lähimatkailu ovat kasvattaneet suosiotaan etenkin vastuullisen matkailun noustessa merkittäväksi tekijäksi matkailijoille. Ja miksipä ei! Kotimaa on loistavia matkakohteita pullollaan ja Espoosta löydät huikeita vierailukohteita, niin yksin, yhdessä tai perheen kanssa matkaaville! Espooseen pääset helposti läheltä ja kauempaakin, ja erinomaisen sisäisen liikenteen ansiosta voit tutustua alueeseen kätevästi myös julkisilla liikkumalla saaristoa ja kansallispuistoa myöden!

Lue vinkit, mitkä ovat top 10 Must see -kohdetta Espoossa!

  1. Nuuksio 

Nuuksio on ehdottomasti yksi Espoon aarteista, ja suosituimpia luontokohteita Suomessa, jonka keskeisin valtti on Nuuksion kansallispuisto. Koko Nuuksion alue sopii niin päiväretkeilyyn kuin pidempäänkin oleskeluun. Nuuksiosta löydät paljon erilaisia ohjelma- ja aktiviteettipalveluita, sekä säännöllisiä retkiä, kuten esimerkiksi viikinkiristeilyn kalliomaalauksille, jotka löytyvät kätevästi alueen viikko-ohjelmasta. Nuuksiosta löydät lisäksi majoituspalveluita jokaiseen makuun erämökistä hotelliin sekä upeita vierailukohteita, kuten Suomen luontokeskus Haltia, jonka näyttelyissä esitellään koko Suomen luontoa. Haltian tämän hetkinen LOL-luonto on laiffii näyttely on yksi syy kotimaan matkailuun 100syytä kampanjassa.

Kaikki alueen palvelut ovat koottuna NuuksioResort sivuille.

Nuuksion luonto on hyvin vaihtelevaa metsineen, kallioineen, satoine järvineen ja lampineen sekä soineen, puro laaksoineen ja niittyineen. Miltei kaiken Suomen luonnon monimuotoisuudesta voit kokea Nuuksion alueella. Nuuksioon pääset erinomaisesti retkeilemään julkisillakin, ja sopivan reitin itsellesi voit katsoa etukäteen Nuuksioon.fi palvelusta. Autoilevien puolestaan kannattaa tarkastaa etenkin suosituimpien paikkojen, kuten Haukkalammen parkkipaikkatilanne Parkkihaukka palvelusta.

Retkeilyreittien varrella on tulentekopaikkoja, keittokatoksia, telttailualueita ja mikä parasta, huikeita näköaloja, luonnonrauhaa ja hiljaisuutta:)

Nuuksiossa voi kokea myös ripauksen Lapin taikaa, ja siellä sijaitseekin Suomen eteläisin poropuisto. Poropuistoon voi sopia ryhmälle vierailuajan, tai vierailla sen yleisinä aukiolo päivinä, jotka löytyvät Sea & Mountain Adventuresin sivuilta. Poropuistossa pääset itse syöttämään poroja, voit nauttia vaikkapa kahvit kodassa sekä hankkia matkamuistoja viihtyisästä puodista. 

2. Monipuolinen kulttuuri tarjonta – Museot

Espoossa on huikea määrä koettavana kulttuurielämyksiä ja -tapahtumia, ja Espoon eri museoissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin! Näyttelyiden lisäksi museot tarjoavat opastuksia, työpajoja sekä erilaisia teematapahtumia.

Näyttelykeskus WeeGeeltä löydät neljä mielenkiintoista museota saman katon alta! Näitä ovat; EMMA – Espoon modernin taiteen museo, KAMU Espoon kaupunginmuseo, Suomen Kellomuseo ja Suomen lelumuseo Hevosenkenkä. Pihalla on myös arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo, joka on avoinna yleisölle aina kesäkaudella. Näyttelykeskuksessa on myös museokauppa EMMA Shop ja Café WeeGee.

Gallen-Kallela museo on taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna. Museo sijaitsee kauniissa miljöössä Tarvaspäässä, ja siellä esitellään vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta.

Talomuseo Glims on vanha espoolainen maatila, joka sijaitsee Karvasmäen kylässä Bembölessä. Glimsin museoalueen muodostavat 11 rakennusta, joista vanhimmat ovat jopa 1700-luvulta. Museo tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille kävijöille, ja siellä järjestetään näyttelyitä, tapahtumia ja opastuksia ympäri vuoden.

Saaristomuseo Pentala sijaitsee kauniilla Pentalan saarella, ja on yksi suosituimpia vierailukohteita kesäisin. Saaristomuseon museoalueen muodostavat kymmenen erilaista rakennusta, joista vanhin on 1790-luvun alussa valmistunut kalastajatorppa. Museo esittelee saaristoelämän monia puolia asumisesta ja työnteosta huvilaelämään ja vapaa-ajan viettoon, ja alueella riittää tapahtumia koko kesän ajan!

Sekä Futuro-talo että Pentalan saaristomuseo löytyvät myös 100syytä matkailla Suomessa kampanjan listalta!

3. Meri ja Saaristo

Espoo on upea merikaupunki, josta löytyy 58 kilometriä merenrantaa ja 165 saarta! Ulkoilusaariin, kuten Isoon-Vasikkasaareen, Pentalaan, Stora Herröseen, Gåsgrundetiin tai Rövareniin pääsee kesäisin saaristoliikenteellä, tai vaikka omatoimisesti Skipperin kaupunkiveneillä. Kerta -tai kuukausimaksullisilla kaupunkiveneillä voit helposti lähteä nauttimaan merellisestä Espoosta soudellen, kalastellen tai päästellen moottoriveneellä:)

Aava Lines kuljettaa iltaisin torstaista lauantaihin Soukasta Pentalan saareen, joten pääset lumoutumaan saaristomaisemista myös ilta-auringossa. Saarella palvelee viehättävä Ravintola Paven. Lisäksi Nokkalan satamasta voit hypätä Espoo Linen lounas- tai illallisristeilylle aina keskiviikosta lauantaihin. Illallisristeilyllä pääset samalla kuulemaan kiehtovia tarinoita salakuljetuksesta kieltolain ajoilta.

Espoon Rantaraitti on ainutlaatuinen ulkoilureitti myötäillen merenantaa monipuolisessa ja muuttuvassa ympäristössä aina Laajalahdesta Kivenlahteen saakka. Se on pituudeltaan reilu 40 kilometriä, jonka varrelta löytyy yli sata vierailukohdetta! Rantaraitilla voit nauttia lähiluonnosta ja merestä sekä monien ravintoloiden ja kahviloiden tarjonnasta ja kokeilla monia erilaisia aktiviteettejä tai vierailla museossa. Myöskin Rantaraitti on yksi 100syystä kotimaan matkailuun!

Uimisesta ja auringosta nauttiville löytyy myös valinnanvaraa 11:sta alueen meri uimarannasta, joista voit valita suosikkisi täältä!

4. Vesiurheilukeskus Laguuni LaguuniEhdoton kesän vierailukohde on Suomen suurin vesiurheilu- ja ravintolalaituri Keilaniemessä! Laguunissa voit kokeilla eri aktiviteetteja laidasta laitaan vauhdikkaasta wake boardingista vaikkapa rauhallisempaan SUP-lautailuun. Halutessasi voit myös nauttia saunalautan lämmöistä ja herkullisista eväistä ravintola Blägässä, josta saa Espoon kuuluisimmat burgerit:) Kaikenikäiset ovat tervetulleita Laguuniin, ja tekemistä riittää joka makuun.

5. Leppävaaran urheilupuisto

Leppävaaran urheilupuiston alueella riittää tekemistä koko päiväksi! Sieltä löytyvät Angry Birds -sekä skeittipuisto, ja myöskin Leppävaaran maauimala, joka on ainoa laatuaan Espoossa! Maauimalassa on monenlaista tekemistä altaiden ja liukumäkien lisäksi, kuten rantalentiskenttiä, katukoriskenttä sekä leikkialue.

Huikeita seikkailuelämyksiä pääset kokemaan Seikkailupuisto HUIPUSSA! Huipussa pääset kipuamaan korkeuksiin, ja ylittämään itsesi erilaisilla köysiradoilla, sekä myös kokeilemaan tänä kesänä avattua seikkailugolfia!

Adventure park Huippu

6. Shoppailu

Kun haluat ostoksille, löydät useita kauppakeskuksia Espoon alueelta! Suosituimmat shoppailupaikat löytyvät Tapiolasta, Matinkylästä sekä Leppävaarasta, jotka kaikki sijaitsevat loistavien kulkuyhteyksien päässä. Kauppakeskus AINOA on Tapiolaan vuonna 2013 avattu vehreä keskus, joka valmistuu lopulliseen muotoonsa lokakuussa 2019 kattaen yli sata erikoisliikettä ja ravintolaa.

Matinkylän Iso-Omena on palkittu sekä Suomen, että Pohjoismaiden parhaimpana kauppakeskuksena, ja Euroopan parhaimpana kauppakeskus hankkeena! Isosta-Omenasta löydät kattavat palvelut, erikoisliikkeet sekä lukuisia ravintoloita MEET ravintolakadulta.

Kauppakeskus Sello on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus ja yksi koko Pohjoismaiden suurimmista ja monipuolisimmista kauppakeskuksista. Sellossa palvelee yli 170 liikettä, jossa viihtyy myös kirjaston, elokuvateatterin sekä lukuisten ravintoloiden, kahviloiden, pubien ja yökerhon parissa.

7. Tapiolan puutarhakaupunki

Tapiola Keskusallas ja lähteet

Tapiolan puutarhakaupungin rakentaminen alkoi 1950-luvulla, ja se oli valmistuessaan ihailtu kohde ulkomaalaisia vierailijoita myöden. Tapiolasta haluttiin tehdä luonnonläheinen ja puistomainen asuinympäristö. Alue on uudistunut merkittävästi viime vuosina, mutta paljon puutarhakaupungin tunnuspiirteitä on säilynyt, kuten Aarne Ervin suunnittelema Keskustorni sekä Keskusallas. Keskusallas toimii nykyään talvisin jääpuistona sekä kesäisin aktiviteettialtaana, jossa voi vuokrata polkuveneitä ja SUP-lautoja. Tapiola on vilkas kulttuuri- ja palvelukeskus, jossa sijaitsevat muun muassa Espoon kulttuurikeskus, Espoon kaupunginteatteri, Näyttelykeskus WeeGee sekä kauppakeskus AINOA ja lukuisia muita liikkeitä.

8. Oittaan ulkoilualue oittaaOittaan ulkoilualue sijaitsee Bodominjärven eteläpäässä, josta löydät monipuolisesti tekemistä ja aktiviteettejä kesät talvet! Täällä viihtyy varmasti kaikenikäiset reissaajat! Alueella on myös suosittu leirintäalue. Oittaan ulkoilualueella on yksi kesän suosituimmista uimarannoista, jonka läheisyydessä ovat Angry Birds -puisto, beachvolley kentät, frisbeegolf -rata, luontopolkuja sekä ravintola ja välinevuokraamo. Välinevuokraamosta saat vuokrata SUP-laudat, kanootit, soutuveneen, fatbike-maastopyörät, lasten pyörät ja frisbeegolfkiekot!

9. Vesipuisto Serena

Pohjoismaiden suurin ympärivuotinen vesipuisto löytyy Espoon Korpilammelta! Vesipuisto Serena on erityisesti lapsiperheiden kesän suosikkikohde, mutta mieluinen paikka myös aikuisillekin. Vesipuistossa on aina lämmin, ja sieltä löytyy monenlaisia altaita sekä liukumäkiä sisältä ja ulkoa.

pic1

10. Luontopolut

Espoon rikkaus on se, että luonto löytyy aina läheltä ja se on hyvin monipuolista sekä monimuotoista. Alueen monista majoituspalveluistakin on miltei välitön yhteys luontoon, rantaraitille taikka luontopolulle. Espoossa onkin yhteensä 26 luontopolkua! Luontopolut ovat hyvin viitoitettuja ja helppokulkuisia sekä useilla luontopoluilla pääset myös tarkkailemaan vesilintuja lintutornista! Katso lista kaikista alueen luontopoluista.

nuuksio

Tervetuloa Espooseen! Lisätietoa alueen matkailusta ja vapaa-ajan viettoon liittyvistä kysymyksistä saat Visit Espoon matkailuneuvonnasta sekä Espoon asiointipisteistä.

 

Teksti: Visit Espoo / Paula Greus

Paula Greus toimii matkailukoordinaattorina Visit Espoolla.